Antalya Hurdacılar Sitesinde Yangın
Antalyanın varsak bölgesinde ot ve çalılık alanda başlayan ve daha sonra hurdacılar sitesine sıçrayan yangın 10 itfaiye aracının gelmesiyle güçlükle söndürüldü.
Yangında yaklaşık 30 dönüm arazinin zarar gördüğü belirtilirken, Düden Mahallesi’nde ot ve çalılık alandan başlayarak Hurdacılar Sitesi’nin bulunduğu alana sıçrayan yangında, hurdacılara ait içi dolu 5 konteyner yandı.
Zeytinlik Mahallesi’nde konteynerlerin içerisinde bulunan plastikler zaman zaman patlarken yangın aynı mahallede bulunan beş katlı Bayır Sitesi’ne de sıçradı. Bayır Sitesi’ndeki bir çok evin camı patlarken, binada bulunan vatandaşlar tahliye edildi. Aynı sitenin bahçesinde park halindeki Süleyman Arıcı’ya ait içerisinde ev eşyaları bulunan 07 V37 64 plakalı minibüs de alevlerden etkilendi. Yangın söndürme çalışmaları sırasında bazı vatandaşlar itfaiye ekipleri, polis ve basın mensuplarına tepki gösterdi. İtfaiye ekiplerinin geç geldiğini iddia eden öfkeli vatandaşlar yangını kendi imkanları ile söndürmeye çalıştı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Yangına Müdahale Şube Müdürü Cengiz Çelik, bölgeye 25 yangın söndürme aracı ile Büyükşehir Belediyesi ve ASAT’a ait 6 tonajlı tankerin sevkedildiğini belirtti. Çelik “Şu an yangını kontrol altına aldık. Çalılık alandan dükkanlara sirayetini engelledik. Daha önce bir dükkanın asma katına sirayet etti. Kontrol altına aldık. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Makilik alandan sirayet etmiş. Çok geniş alan. Yaklaşık 30 dönüm makilik alan yandı. Hurdacıların yığın halinde malzemeleri olduğu için yoğunluk burada oldu. Sıkıntı oydu. Yangının diğer dükkanlara sirayet etmesini engelledik” şeklinde konuştu.
6 İTFAİYE ERİ DUMANDAN ETKİLENDİ
Yangın söndürme çalışmaları sırasında 6 tane itfaiye erinin duman solumaktan hastaneye kaldırıldığını belirten Çelik “İki itfaiye eri kısa süreli oksijen tedavi ile taburcu edildi. 4 itfaiye erinin ise tedavisi devam ediyor. Hayati tehlikesi yok” dedi. Çelik, yangının Hurdacılar Sitesi’ne sıçramadan kontrol altına alındığını söyledi.
—————————————————————————————————
Hurda Metaller Usta ellerde Sanat Eserine Dönüştü
Antalya’da sanayi sitesinde çalışan ustalar, hurda metallerden ejderha, aslan, Yeniçeri askeri gibi 30 farklı heykel yaptı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanlığı ile Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanlığı işbirliğiyle sanayi sitesinde kurulan Atık Malzeme ile Heykel Tasarım ve Uygulama Atölyesi’nde eğitim alan sanayi ustaları, eğitimin ardından hurdaları sanat eserlerine dönüştürüyor.
Ustalar, kullanılamayacak durumdaki hurda otomobil, ağaç, metal ve plastik parçaları kullanarak ejderha, aslan, dinazor, kartal, deve, ahtapot, demir adam ve Yeniçeri askeri gibi 30 farklı heykel yaptı. Heykeller Akdeniz Sanayi Sitesi Parkı’ndaki Atık Heykel Açıkhava Galerisi’nde sergileniyor.
—————————————————————————————————
Türkiyenin En Büyük Bakır Rezervi
Kastamonu Hanönü’nde bulunan, Özel sektör tarafından yürütülen, en büyük bakır rezervini çıkarma çalışmaları hızla ilerliyor.
İlbak Holding kuruluşu olan Asya Maden tarafından yürütülen çalışmalarda sona yaklaşılıyor, ÇED Olumlu belgesi alınmış olup, bu konuda İlbak Holding yöneticisi Murat İlbak; “İki yıldan bu yana Türkiye’de özel sektör tarafından bulunan en büyük bakır rezervini Türk ekonomisine kazandırmak için yaptığımız yatırımda artık sona yaklaşıyoruz” dedi.
İlbak, yurtdışından konuyla ilgili uluslararası kuruluşların (DMT/IMC/TÜV) yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek “Türk ekonomisi için çok önemli bu rezervin kullanıma girmesi amacıyla yaptığımız çalışmalarda, maden sahasına ulaşım için 30 km yol yapıldı. 55.000 metrelik sondajdan sonra 2.000 hektarlık jeolojik harita hazırlandı. Bu çalışmalar sonunda 24.500.000 ton görünür ve 12.000.000 ton muhtemel bakır rezervi olduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin bakır konusundaki cari açığı 4 milyar dolar. Bu rezerv bu açığı önemli oranda olumlu etkileyecek. İlbak Holding kuruluşu Asya Maden’in bu rezervi işlemesi sonucunda Türkiye bakır ihtiyacının yaklaşık %10′u karşılanacak” dedi.
—————————————————————————————————
TÜRKİYE DE BULUNAN MADEN ÇEŞİTLERİ
DEMİR
Türkiye’nin birçok yerinde çıkarılan bir madendir. Demir çıkarımının %80′ini Doğu Anadolu bölgesi içerisinde kalan Divriği sağlar. Balıkesir’de Eymir ve Çarmık, Ege Bölgesinde Ayazmand ve Torbalı, Kahramanmaraş ile Kayseri arasında Faraşa ve Karamadazı, Sivas Hekimhan arasında Hasan çelebi ve Doğu Marmara’da Çamdağı, önemli demir alanlarıdır. Demir, endüstride en çok kullanılan maden cevheridir. Bu nedenle demir-çelik endüstrisinde ana maddedir.
KROM
Sert, paslanmaz ve iyi parlatılan bir madendir. Kaplamacılık ve çelik yapımında yaygın olarak kullanılır. Türkiye’de yaygın olarak çıkarılan madenlerden biride kromdur. En zengin krom yatakları; Elazığ’da Guleman, Batı akdenizde (fethiye, marmaris arasında) Dalaman havzası, Kütahya ile Bursa arası ve Eskişehir’in doğusundaki Seyitgazi’de yer alır. Adana’nın kuzeyindeki Akdağ yöresinde de yeni krom yatakları bulunmuştur. Akdağ krom yatakları, Dünyanın en zengin yataklarıdır. Türkiye, krom çıkarımında dünyada 3. sıradadır. Türkiye, çıkardığı kromu büyük ölçüde cevher olarak satmaktadır. Bu nedenle çıkarımını dış taleplere bağlı olarak ayarlamaktadır.
BAKIR
Kolay işenen bir madendir. Elazığ’da maden (Ergani bakır işletmeleri), Artvin’de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu’da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli’de yeni bakır yatakları bulunmuştur.
BOR
Kullanım alanı yaygın olan bu maden,boraks ve asitborik elde edilmesi bakımından da önemlidir. Balıkesir’de Sultançayırı ve Bigadiç Eskişehir’de Seyitgazi ve Kütahya çevresi önemli çıkarım alanlarıdır. Türkiye, bor minarellerinde dünyanın en zengin ülkesidir.
BOKSİT
Konya’nın Seydişehir ilçesi ile Antalya’nın Akseki ilçesinde çıkarılır. Bu iki çıkarım alanı da Antalya bölümünde yer alır. Alüminyumun hammaddesidir.
KÜKÜRT
Isparta’nın Keçiborlu ilçesi ile Denizli’nin Sarayköy ilçesinde bulunmaktadır.
MANGANEZ
Zonguldak’ın Ereğli ve Artvin’in Borkça (Göktaş) çevrelerinde çıkartılır. Denizli Tavas’ta yeni yatakları bulunmuştur
CİVA
İzmir’in Ödemiş ve Karaburun, Konya’nın Sarayönü çevresinde ve ayrıca Niğde civarlarında çıkartılır.
TUZ
Çeşitli yollarla elde edilen bir doğal kaynaktır. Kayatuzu olarak çıkartıldığı gibi, deniz suyundan ve açık işletme olarak Tuz gölünden de elde edilir. En fazla tuz üretimi İzmir’deki Çamaltı tuzlasında, deniz suyundan elde edilir. Çankırı, Erzurum, Kars, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat ve Konya’da işletilmektedir.Türkiye, birçok madende zengin bir ülkedir. Bu madenlerden bazıları turistlik eşya yapımında önem taşır. Lületaşı (Eskişehir’de) ve oltutaşı (Erzurum’da) bu özellikte olanların en önemlileridir.
TAŞ KÖMÜRÜ (Maden kömürü):
Yurdumuzda tüketilen enerji kaynakları arasında taş kömürünün önemli bir yeri vardır. Ayrıca demir-çelik ve kimya sanayiilerinin önemli ham maddesidir. Başlıca taş kömürü yataklarımız; Zonguldak ve çevresindedir. Burası Türkiye’nin tek maden kömürü havzasıdır. Bir milyon tonu aşan rezervi vardır.
LİNYİT
Yaygın olarak hemen her bölgemizde çıkarılır. Ege bölgesi linyitleri oldukça kalitelidir. Manisa’da Soma, Kütahya’da Tavşanlı, Tunçbilek ve Değirmisaz, Amasya’da Çeltek ve Erzurum en önemli çıkarım yerleridir. Kahramanmaraş’ın Elbistan, Muğla’nın Yatağan linyitlerinin kalori değeri düşüktür. Bu nedenle termik santrallerde kullanılır.